Održano “Veče `Večernjih novosti` pod Majevicom” :: Semberija INFO ::

 

Održano “Veče `Večernjih novosti` pod Majevicom”


U ugljevičkom Centru za kulturu, 28.05.2019.,  održano je “Veče `Večernjih novosti` pod Majevicom” na kome je promovisana knjiga “One su promenile Srbiju-izuzetne srpkinje”, autora Milene Marković i Tatjane Loš.

Autor knjige Milena Marković, poznati humanista, ratni izvještač i novinar “Večernjih novosti”, istakla je da se u knjizi govori o 70 izuzetnih žena koje su mijenjale Srbiju, od Jelene Anžujske do Ane Ivanović.

“One su ostavile lekciju dobrote, plemenitosti, učile su nas da budemo bolji. Među njima su i ratnice, slikarke i naučnice”, rekla je Markovićeva, te dodala da im je bila želja da ostave nešto trajno za korijene i budućnost.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić pozdravio je sve prisutne i zahvalio kompaniji “Novosti” za saradnju i podršku.

“Ovo je dokaz da postoji jaka veza sa maticom Srbijom, ali i matice sa Republikom Srpskom. Večeras je prilika da pozdravimo zemljakinju iz Ugljevika Milenu Marković koja je učinila mnogo za Republiku Srpsku”, rekao je Perić.

On je najavio da će lokalna zajednica u narednom periodu podržavati sve ovakve i slične događaje kulture.

Šef dopisništva “Novosti” u Loznici Vladimir Mitrić rekao je da je ova kompanija prihvatila medijsko sponzorstvo u izgradnji Spomen-kuće “Filipu Višnjiću”, što će biti značajan projekat u Republici Srpskoj.

Nakon promocije knjige urednik rubrike “Trn” u “Večernjim novostima” Bojan Ljubenović otvorio je izložbu karikatura “Pjer”.

“Izložba karikatura `Pjer` je nekadašnja najznačajnija izložba karikatura na prostoru bivše Jugoslavija, a danas na teritoriji Srbije. Ovo je 51. godina kako se organizuje. Na konkursu učestvuju najbolji karikaturisti iz Srbije, a nagrade su zlatni, srebrni i bronzani `Pjer`, to je vrhunac svakog karikaturiste i neka vrsta Oskara karikatura”, rekao je Ljubenović.

Ljubenović je nakon otvaranje izložbe poklonio brošuru karikatura načelniku Ugljevika Vasiliju Periću i napomenuo da će ova izložba u ugljevičkom Centru za kulturu biti izložena sljedećih sedam dana.

Direktor Centra za kulturu Predrag Vujević rekao je da se putem promocije knjiga koje izdaju “Večernje novosti” čini mnogo kako bi se mladim sugrađanima pokazalo, kroz biografije poznatih Srpkinja, na koji način treba da se izmjeni sistem vrijednosti koji je danas poremećen.

Ugljevik info